Nl. Be. Int. Ch. Daytona African Allure

basenji rood

Roepnaam: Nyota (uitgesproken als Neejootaa)

Stamboomnaam: Daytona African Allure
Vader: Rus Ch. Bashira Diego Hunter
Moeder: CLd. Agatha ex Silva Densa
Fokker: Olga Pokusa 
Geboren: 28 december 2018 in Boryspil, Oekraïne
Kleur: rood/wit
Schofthoogte: 41cm
Gewicht: 10,5kg 


Titel(s): Nederlands Kampioen, Belgisch Kampioen, International Champion Beauty

Dagtitel(s): German Winner '21, Crufts Qualification '22 & '23, Nr. 1 Basenji '22 (Wow Competitie RvB)

basenji race

Gezondheidsuitslagen:

  • Ogen: MPP vrij, overig vrij (ECVO 2020)
  • Fanconi: Vrij (OFA) 
  • PRA BJ1: Vrij (Embark) 
  • Heupen: HD A, Norbergwaarde 40.0
  • Ellebogen: Vrij 
  • Knieën: 1/1
  • DNA COI: 24% (Embark)

Begin 2019 viel mijn oog op een prachtige combinatie (reu-teef) in het verre Oekraïne. Er zat een teefje tussen met een donker masker en ik kreeg haar niet meer uit mijn hoofd. Na wat voorzichtig navragen over dat prachtige kopje bleek ze beschikbaar te zijn en ook nog eens een unieke markering te hebben. 
In haar witte hals heeft ze een rode vlek in de vorm van een hartje.

 

De naam Nyota betekent “krijger, ster” in het Afrikaans.

Nyota mocht door het reglement van importeren pas op 5,5 maand haar geboorteland Oekraïne verlaten. Haar fokker en ik wilden het liefst een persoonlijke overdracht , dus reden we elkaar tegemoet met als ontmoetingsplek Lódz, Polen. Nyeusi ging mee haar nieuwe maatje halen en na een perfecte speeldate reden we ca. 10 uur terug naar huis. Vanaf het moment dat we thuis waren, waren Nyeusi en Nyota onafscheidelijk. 

 

Nyota is een elegante dame met een krachtig karakter. Bij onbekenden is ze in het begin iets terughoudend. Na enkele minuten is ze bekoeld en wil zij 
niets liever dan knuffelen. Buiten staat zij 'aan' en is ze op zoek naar sensatie of vogels waar ze achteraan kan jagen. 
Nyota heeft een sterk jachtinstinct en wil soms wel eens de grens opzoeken, terwijl ze binnenshuis een rustige knuffelbeer is.

In de showring leeft zij helemaal op, na de tafel laat ze graag haar gangwerk zien. Alle aandacht op haar gericht en ze zweeft bijna door de ring. 
Op tentoonstellingen in binnen- en buitenland heeft ze inmiddels al mooie resultaten behaald.

Haar jachtinstinct kan ze kwijt op de renbaan. Onderweg naar de baan wind ze zich al helemaal op zodat ze bijna uit elkaar spat van enthousiasme. 

Begin december 2021 is Nyota de trotse moeder geworden van het eerste Jobiraki nest, waarin alle pups een AA naamcombinatie hebben gekregen. Zij is een fantastische moeder en ik hoop haar zeker nogmaals in die rol te mogen ervaren. Dit zal, afhankelijk van de combinatie, gezondheid etc., op zijn vroegst pas 2026 zijn.