jobiraki basenji

Over mij

Mijn naam is Virginia Geradts, geboren op Scheveningen (Den Haag) maar inmiddels woonachtig in de Hoeksche Waard. Van jongs af aan ben ik geïnfecteerd met liefde voor honden. Als jong meisje ging ik mee naar de hondentraining met mijn stiefmoeder en dat heeft het zaadje geplant voor mijn passie. 

 

Tijdens een opleiding MBO Dierverzorging heb ik mij verder verdiept in kynologie, hondenshows en de oorsprong inclusief diversiteit van hondenrassen. Hierin kwam ik allerlei rassen tegen, o.a. de Basenji. Tijdens één van mijn laatste stages ben ik mijn eerste Basenji tegen gekomen in het pension. Vanaf dat moment wist ik het zeker: ooit zou er een Basenji komen!

 
Begin 2009 kwam er een herplaatser, genaamd Biko, op mijn pad en in de nazomer van 2013 volgde er nog één, genaamd Khamau. Jarenlang heb ik diverse honden opgevangen en herplaatst, maar de 2 Basenji's (Biko & Khamau) bleven bij mij. In die jaren heb ik met hen diverse malen meegedaan met familie-/ funkeuringen en daarnaast wandelden we er flink op los. 

Het opvangen en herplaatsen van honden vond ik een prachtig en dankbaar gegeven maar diep van binnen had ik de wens om ooit zelf een hond (pup) uit te kiezen. Na het overlijden van Khamau in 2018 pakte ik die kans met beide handen beet. Letterlijk met beide handen want er volgde niet 1 maar 2 dames. Dit waren Nyeusi en Nyota. Zij zijn beide geïmporteerd uit het verre buitenland (Wit-Rusland en Oekraïne) en vormen de grondleggers van kennel Jobiraki.
 Inmiddels zijn we enkele jaren onderweg en is de roedel uitgebreid met zowel geïmporteerde als zelf gefokte honden. Ook zijn we niet weg te denken op shows, renbaan en activiteiten.

Kennel Jobiraki is officieel geregistreerd bij Raad van Beheer en aangesloten bij de rasvereniging Basenji Club Nederland. De focus ligt volledig op het ras Basenji en zo volgen we alle ontwikkelingen van het ras qua gezondheid en genenpoel. 
Mijn wens is om pups te mogen fokken waarvan de ouderdieren zorgvuldig geselecteerd zijn en de pups selectief geplaatst zullen worden bij geschikte baasjes. Gezondheid, rasstandaard en karakter zijn belangrijkste selectiecriteria voor de (groot)ouders. 

Kennelnaam: Jobiraki

Het verzinnen van een kennelnaam is een hele uitdaging. Uitgebreid nagedacht want ja, het is een belangrijk onderdeel van je kennel. Ik wilde wel een persoonlijke naam maar niet locatie, tijd en/of rasgebonden qua taal of omschrijving. Na ruim een jaar denkwerk en 4 afgekeurde namen verder door Raad van Beheer, kwam ik de prachtige en krachtige term Meraki tegen.
 
Meraki betekent:
Iets doen met ziel, creativiteit en liefde. In alles wat je doet, laat je een deel van jezelf achter.

Die omschrijving omvat alles wat ik wil doen en wie ik ben. Maar aan wie heb ik deze passie te danken? En wie heeft mij onvoorwaardelijk gesteund in mijn soms impulsieve gedachten en eindeloze uitspattingen van enthousiasme? 
Uit dankbaarheid wilde ik die namen samenvoegen om tot een dierbare gepersonaliseerde naam te komen.
Jo staat voor zowel mijn oma (Jopie) als moeder (Jolanda)

Bi staat natuurlijk voor Biko (mijn 1e eigen hond en beste maatje)
Ir van Irene (mijn stiefmoeder die mij geïnfecteerd heeft met passie voor honden)

Samen voegen zij de naam Jobiraki

basenji nederland
basenji fokker
jobiraki basenji

Workshops c.q. opleidingen

 • 2009-2011: Kynologisch Instructeur
 • 2012: Workshop speuren Mario Verslype
 • 2012: Lezing Hondengedragdeskundige Anniek Winters
 • 2012: Lezing BAT-training Monique Bladder
 • 2018-2020: Actief als bestuurslid bij Basenji Club Nederland
 • 2019: Workshops hondenfotografie Kyno Focus
 • September 2020: Seminar Wetten en Regels in de kynologie van M. Roosendaal
 • 2020: Basiscursus Fokken en Houden van Honden - RvB (modules 1 t/m 6) behaald
 • Oktober 2020: Voortgezette Kynologische Kennis - RvB (module 9) behaald
 • December 2022 tot heden: Secretaris bij Basenji Club Nederland
 • Oktober 2023: Webinar Uitvalgedrag
 • Planning 2024-2025: Voortgezette Kynologische Kennis - RvB (modules 7,8, 10 t/m 12) 

Lidmaatschap/ bevriende kennels


 • Kennel Mysterious Talisman: www.talismanchiki.jimdofree.com (fokker van Nyeusi)
 • Kennel Bosko Bokari: https://www.boskobokari.ru/ (fokker Nyana)
 • Kennel Jelani Ngwenya: https://lisette.dewitte.nl/ (Basenji fokker NL met dochter van Nyeusi)
 • Kennel Suaralayn: http://www.suaralayn.nl/ (Bevriende fokker NL)