Multi Ch. Bosko Bokari Olyana Nouvelle

Roepnaam: Nyana (uitgesproken als Niejana)
Stamboomnaam: Bosko Bokari Olyana Nouvelle
Vader: Multi Ch. House the Rainbow Myfaso 
Moeder: Multi Ch. Reed Paip Bosko Bokari
Fokker: Oksana Chamkina
Geboren: 14 juni 2020 in Rybinsk, Rusland
Kleur: brindle/wit

Schofhoogte: 40cm
Gewicht: ca. 9,5 kg

Titel(s): Nederland Jeugdkampioen, Nederlands Kampioen  Luxemburg Kampioen, German VDH Champion, International Beauty Champion

Dagtitel(s): German Junior Winner '21,  Holland Cup Winster '21 , 2x Crufts Qualification '22 '23

 Gezondheidsuitslagen:

  • Ogen: 1 oog geringe MPP iris, overige vrij  (puppy, '22)
  • Fanconi: Vrij (OFA)
  • PRA BJ1: Vrij (Embark)
  • Heupen: HD A
  • Ellebogen: ED vrij
  • Knieën: 0/0
  • DNA COI: 33%

 

  • A-locus: ayay
  • K-locus: KBby 

Tot medio 2020 vond ik de kleur 'brindle' niet echt interessant of mooi genoeg dus scrolde ik vaak langs foto's waar zij op stonden. In mijn zoektocht naar geschikte reuen voor Nyeusi en Nyota, viel mijn oog op een nestaankondiging van een brindle reu en rode teef. Eerst scrolde ik door maar later ging ik toch terug om te kijken. Wat een stoere reu en (in mijn ogen) de perfecte kleur brindle. En de moeder heeft een prachtig elegante kop. 
Het nest bestond uit 4 brindle pups namelijk; 2 teven en 2 reuen.

Mijn brindle-hart was gaan kloppen en vol enthousiasme zocht ik contact met de fokster. Op 6 weken leeftijd maakte de fokker de beslissing welke van de 2 teven naar het verre Nederland zou afreizen. We zaten maar liefst 2.850km bij elkaar vandaan en door COVID19 waren diverse grenzen gesloten. Na flink zoekwerk vond ik geschikt transport en medio oktober 2020 stond er een busje uit Rusland voor de deur met mijn gestreepte meisje erin.

Ik was op slag verliefd op Nyana. Zij heeft een betoverend mooi kopje met een rustig open karakter maar staat zeker haar mannetje binnen mijn roedel. 
Ze windt iedereen om haar vinger, haalt soms lekker kattenkwaad uit en is een vliegensvlugge kruimeldief.

Na 2 dames met een roepnaam die beginnen met NY, ging ik op zoek naar een 3e naam. Ik stuitte op Nyana. 
Het betekent "zon" in het Afrikaans. Het lijkt op haar stamboomnaam (Olyana) en daarnaast is ze het zonnetje in huis.

Nyana hechtte zich in huis snel aan Biko, de oude vent waarvan zijn gezondheid hard achteruit ging. Zij kroop telkens stilletjes bij hem en week niet van zijn zijde. Op 14 december 2020 is Biko overleden en heeft zij de 1e paar dagen in zijn mand of plekje in bed geslapen. 
Haar zorgzame en lieve karakter is mij heel dierbaar.

Haar jachtinstinct is gematigd, inmiddels zijn we aan het trainen op de renbaan en heeft ze het spelletje door. Ze vindt het prachtig, 
vooral de fotografen die bij de finish liggen. 

In de showring houdt Nyana haar rustige open karakter en betovert ze de keurmeester(s) met haar prachtige koppie en kleur. Met haar 2,5 jaar is ze al Nederlands (Jeugd) Kampioen en Luxemburg Kampioen. Ook zijn de 1e punten behaald voor haar Belgisch, Duits en Internationale titel(s).

Nyana is met vlag en wimpel door haar gezondheidstesten gekomen. Op 23 december 2022 is ze de trotse moeder geworden van het Jobiraki CC nest bestaande uit 4 reuen en 1 teef. We hopen in de toekomst een 2e nest met haar te verwelkomen, maar dit zal pas medio 2025 zijn.