Niki Taylor Mysterious Talisman

basenji zwart

Roepnaam: Nyeusi (uitgesproken als Noeweesie)
Stamboomnaam: Niki Taylor Mysterious Talisman

Vader: Multi. Ch. Winner Time Just For Mysterious Talisman 
Moeder: Multi. Ch. Isis Mysterious Talisman
Fokker: Ilona Zlatkina 
Geboren: 8 oktober 2018 in Babroesk, Wit-Rusland

Kleur: zwart/wit
Schofthoogte: 42cm
Gewicht: ca. 11,5 kg

basenji renbaan

Gezondheidsuitslagen:

 • Ogen: 1 oog geringe MPP iris, overige vrij ('20, '21, '23)
 • Fanconi: Vrij 
 • PRA BJ1: Vrij 
 • Heupen: HD A
 • Ellebogen: ED Vrij
 • Knieën: 0/0
 • Draagt tricolor 
 • DNA COI: 25% (Embark)
 • K locus: KBky
 • A locus: ayat
 • B locus: BB

Na het verliezen van Khamau in 2018 heb ik overwogen om mijn passie voor Basenji alleen voor herplaatsers te houden. Maar kort erna volgde een nestaankondiging op internet en ik was direct geïntrigeerd. Een statige tricolor reu met een elegante zwarte teef.


Op 8 oktober 2018 werden 8 pups geboren in Wit-Rusland waaronder 3 zwart/witte teven. Die droom van een pup was daar, maar het was wel zo'n 1.900km verderop. Zou ik het aandurven om zo’n grote stap te nemen? Het antwoord daarop was JA. 

Op een leeftijd van 15,5 week oud was ze eindelijk daar, een prachtig zwart meisje met een onverschrokken karakter en clowneske allure.

 

De naam Nyeusi betekent “zwart” in het Swahilisch. 

Nyeusi is een grofgebouwde dame met een prachtig open karakter en karakteristieke zwart gestipte poten. Ze is een echte clown, innovatief en altijd vrolijk. Ze is dol op rennen, spelen en gaat graag mee op pad. 

 

Nyeusi is mijn spiegel en voelt mensen feilloos aan. Ze weet hoe ze visite moet uitdagen, de aandacht kan krijgen en iedereen aan het lachen maakt. 
Ze kan goed overweg met kinderen en andere honden. Soms doet ze mee op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland, dit doet zij met wisselende resultaten. Ze is nou eenmaal een stoere grove dame en daar moet je van houden. Qua formaat en bespiering lijkt Nyeusi op een reu.

Waar zij zich het beste voelt, is op de renbaan. Hopelijk kunnen we in 2021 regelmatig trainen en misschien zelfs een renlicentie behalen.

Eind 2020 stond in de planning voor haar 1e nest, maar moeder Natuur had andere plannen dus moesten we een jaar wachten. Eind 2021 is zij de trotse moeder geworden van het BB-nest met maar liefst 7 pups! Haar pups hebben allemaal een sociaal open karakter en hebben zich prachtig ontwikkeld.

Voor haar 2e en laatste nest had ik een fantastische geschikte reu gevonden. Maar mijn eigen reu Kevyn vond dat hij minstens net zo'n goede match was, dus eind 2023 werd haar 2e nest geboren (Jobiraki EE-nest) met maar liefst 8 puppen. Na een zware bevalling en een zeer pittige kraamtijd met wat ondersteuning, vind ik dat Nyeusi mag genieten van haar leventje. In 2 nesten tijd heeft zij maar 15 geweldige nakomelingen op de wereld gezet.
Nyeusi blijft binnen mijn roedel en gaat mee naar de renbaan, wandelingen en alle avonturen maar staat niet gepland voor een 3e nest.